Keeping the energy high!

 

♥ Direct toen ik het eerste aardse licht zag ademde ik het leven met volle teugen in. En dat ben ik blijven doen…

Als kind al vond ik van alles leuk. Ik kon me helemaal verliezen in potloden en papier en was altijd op onderzoek uit. Ik vroeg iedereen de oren van het hoofd. Op school niet altijd tot genoegen, maar hee, ik was gewoon onwijs nieuwsgierig. Naast leergierig was ik ook een bijzonder sociaal dier. En dat ben ik nog. 

Toen ik studeerde zat ik al vrij snel in de Hbo-raad én barcommissie en vanaf dat ik werk, doe ik dingen naast elkaar. Behalve betaald werk meestal ook wel iets 'pro bono' op het gebied van mensenrechten en/of emancipatie.

In mijn beleidsbaan pakte ik, naast mijn eigen taken, ook megagrote projecten op binnen de organisatie, deed altijd (ook nog) wel een crash course of studie, hield daarnaast mijn Studio Oinc voor art products & projects in de lucht en coachte vrouwen in levens & liefdesvragen, waarvoor ik zelfs een eigen methodiek ontwikkelde.

Ook anno 2024 werk ik hybride: als adviseur / projectmanager binnen een organisatie én als freelance zelfstandig professional met daarnaast nog wat bestuurswerk, jurywerk, het schrijven (en publiceren) van boeken en verhalen en vaak heb ik wel een of twee coachees die ik empower.

(te) Veel tegelijk? Voor mij niet. Het is een kwestie van strak plannen en shift-tasken ‘within the project’, veel structuur, goed time-management, altijd aan een opgeruimd werkblad beginnen, doelen stellen en work hard / chill harder, want ja, ook wie met bezieling werkt houdt dat het langste vol als er genoeg gelanterfant kan worden.

Soms, héél soms, dacht ik dat ik leed aan iets hyperactiefs. Omdat ik altijd vol plannen zit, iedere ochtend wakker word in opperste enthousiasme, zo enorm multitalented en multigeïnteresseerd ben, omdat ik me nooit verveel en toch snel verveel.

Voor sommige mensen ben ik ook niet bij te benen en een labeltje is dan snel geplakt: hyperactief, hypersensitief, hyperbegaafd, hyperenthousiast. You name it. Inmiddels heb ik zelf het ‘multipotentialite’ label aan toegevoegd als positieve benadering van waarom mensen zoals ik niet ‘gewoon maar 1 ding doen’.

Ook heb ik geleerd mezelf te omarmen voor wie ik ben: iemand die barst van de energie met een grote dosis levenslust, creativiteit én fantasie en een niet aflatende interesse in van alles en nog wat. Druk is slechts een concept, het is maar waarmee je het vergelijkt.

En yep, vaak genoeg krijg ik de vraag hoeveel uren ik in een dag heb, maar dat zijn er echt ook maar gewoon 24. Net als de vraag hoe ik het volhoud om zo ‘to the max’ te leven. "Met groentesmoothies en zenmeditatie, op tijd naar bed en met het krieken van de dag weer op en vooral bezig zijn met waar ik blij van word, ieder jaar een week in stilteretraite en zo vaak mogelijk chillen", zeg ik dan. Maar hee, soms been ik mezelf ook ff niet bij hoor. Dan merk ik dat ik klaar ben met de drukte, teveel heb opgeslorpt en dan gaan dingen voelen als ‘moeten’, kan ik niks meer hebben en heb ik geen zin meer in wat ik had bedacht.

En dan?
Dan neem ik een timeout en ga mezelf resetten. Dan ga ik (met of zonder goed boek) naar de sauna of in bad, plan een weekend in stilte ergens in de bossen of aan zee of trek met terug in mijn studiootje om te schilderen. Of ik doe de tuin, geef de trap een lik verf, ga iets schoonmaken of opruimen, declutteren of ontspullen. Wat ik ook doe, ik doe waar ik weer ruimte door krijg. In mijn hoofd, in mijn lijf, in mijn omgeving. Totdat ik weer ok ben. Door schade en schande heb ik geleerd dat de wereld echt wel doordraait als ik er even niet ben, maar ikzelf hartstikke doordraai als ik er altijd voor de wereld wil zijn.

Zo keep ik the energy high!
Omdat I got work to do.
Long term.
Net als jij...

XS♥

 

Herken je iets in mijn verhaal?
Check de Ted Talk van Emilie Wapnick
('waarom sommige van ons geen ware roeping hebben') en je snapt waarom ik mezelf wel 'multipotentialista' noem 😉