Keep the energy high!Direct toen ik het eerste aardse licht zag ademde ik het leven met volle teugen in. En dat ben ik blijven doen...

Als kind al vond ik van alles leuk. Ik kon me vooral helemaal verliezen in potloden en papier, maar was ook altijd op onderzoek uit. Ik vroeg iedereen de oren van het hoofd. Op school niet altijd tot genoegen, maar hee, ik was gewoon onwijs nieuwsgierig.

Later, in mijn puberteit, deed ik alle (ja, echt alle) facultatieve schoolvakken die ik maar kon doen. Van Latijn tot Wiskunde en bouwkunde en allles vond ik geweldig. Naaaaah, bijna alles. Ik was nooit zo van de gymlessen, maar ja, ik was ook het ukkie van de klas en had een zelfvertrouwen van niks in die gymzaal. Maar dit was dan ook alles wat ik niet leuk vond aan school.


Ik zat ook midden in de klas. 'Sandra zit letterlijk en figuurlijk middenin de klas' staat er in één van mijn getuigschriften uit die tijd. Ik zat middenin de carré én had eigenlijk met al mijn klasgenoten wel een lijntje. Naast bloednieuwsgierig was ik ook een bijzonder sociaal dier. En dat ben ik nog.

Toen ik studeerde zat ik al vrij snel in de HBO-raad en in de barcommissie.
Vanaf dat ik werk doe ik ook dingen naast elkaar. Ik draaide mijn praktijk voor oefentherapie én gaf les op de Mensendieck-opleiding én begeleidde stagiaires én zat in het bestuur van de beroepsvereniging én aan de onderhandelingstafel met de zorgverzekeraars én deed vrijwilligerswerk voor Amnesty en de Wijkraad en schilderde en tekende altijd wel ergens in cursusverband.

In mijn beleidsbaan later pakte ik naast mijn eigen taken ook megagrote projecten op binnen het bedrijf, deed ik altijd wel (ook nog) een crash course of studie en had ik daarnaast mijn Studio Oinc voor art products & projects en coachte ik mensen in loopbaan- en/of levensvragen.

Na mijn ontslag in een bezuinigingsronde ben ik als trainer gaan werken met mijn eigen methode (de CUT-methode). Ik hielp vrouwen empoweren. Vanuit praktische overwegingen ben ik na een aantal jaar weer op zoek gegaan naar een baan en collega's en die vond ik als Wmo-adviseur. Ik werk nu deels in dienst, deels als zp-er. Tussen de bedrijven door schreef en publiceerde ik een boek, schilder ik, studeer ik (zen)filosofie en, probeer ik hier en daar de wereld wat te verbeteren. Ik breng qualitytime door met mijn vrienden en vriendinnen en af en toe met een leuke vent, waarbij ik ervoor heb gekozen het concept liefdesrelatie los te laten, omdat ik altijd veel te veel in een samenzijn duik en beter functioneer in mijn eentje. Ik organiseer eens een feestje, ga regelmatig een avondje dansen of een weekend dansen & drummen met gelijkgestemden en ben net begonnen met djembéles. Ik hou het contact met mijn familie warm, doe wat mantelzorg, duik graag in een goed boek en ja, ik hou óók nog mijn eigen huis en business op orde.

(te) Veel tegelijk? Voor mij niet. Het is een kwestie van strak plannen en multitasken 'within the project'. Veel structuur, goed time-management, altijd aan een opgeruimd werkblad beginnen, doelen stellen en work hard / play hard, want ja, balans moet er wel zijn en soms moet een mens gewoon even lanterfanten en spelen en lachen.

Soms, héél soms, dacht ik dat ik leed aan iets hyperactiefs. Omdat ik altijd vol plannen zit, iedere ochtend wakker word in opperste enthousiasme over wat dan ook weer een nieuwe dag mij gaat brengen en wat ik er zelf vervolgens van kan maken. Omdat ik altijd van alles wil beleven en ontdekken en uitvinden en doen. Omdat ik zo multitalented en multigeïnteresseerd ben, omdat ik me nooit verveel en toch snel verveel.

Voor sommige mensen ben ik niet bij te benen en een labeltje is snel geplakt. Hyperactief, hypersensitief, hyperbegaafd, hyperenthousiast. You name it. Inmiddels is daar het 'multipotentialite' label bijgekomen en ja, dat klinkt wel als een positieve benadering van waarom mensen zoals ik niet 'gewoon maar 1 ding doen'.

Vóór alles, boven alles en over alles heen ben ik gewoon wie ik ben: iemand die barst van de energie en in blakende gezondheid, met een grote dosis levenslust, creativiteit én fantasie en een niet aflatend enthousiasme voor van alles en nog wat. Als ik een vergeten boodschap doe bij de supermarkt zie ik wolkenluchten, vogels, voer ik een mooi gesprek met iemand ergens onderweg en yep, soms vergeet ik dan wat ik ging halen

Hoe ik het volhoud om zo 'to the max' te leven, vraagt men wel eens.
"Met groentesmoothies en zenmeditatie, op tijd naar bed en met het krieken van de dag weer op en vooral bezig zijn met waar ik blij van word, ieder jaar een week in stilteretraite en zo vaak mogelijk chillen", zeg ik dan.

En ja hoor, soms been ik mezelf ook ff niet bij. Dan merk ik dat ik ff klaar ben met de drukte, teveel heb opgeslorpt en ingeademd, dan gaan dingen voelen als 'moeten', kan ik niks meer hebben en heb ik geen zin meer in wat ik had bedacht.

En dan?
Dan neem ik een timeout en ga mezelf resetten.
Dan ga ik (met een goed boek) naar de sauna, plan een weekend in stilte ergens in de bossen of duik mijn studiootje in om te schilderen. Dan doe ik de tuin of schilder ik de trap, ga iets schoonmaken of opruimen, declutteren en ontspullen. Wat ik ook doe, ik doe waar ik energie van krijg. Ik stop even met werken, ga uitrusten door veel te slapen en bijtanken door achterstallig onderhoud te plegen. Totdat ik weer ok ben.

Ik heb geleerd dat de wereld ook wel doordraait als ik er even niet ben, maar ikzelf doordraai als ik er altijd voor de wereld wil zijn.
Kwestie van zorgen dat je zuurstof genoeg hebt.

Zo keep ik the energy high!
Omdat I got work to do. Long term.

XXLgroet,
Sandra,
multipotentialista

wie iets herkent in mijn verhaal verwijs ik graag naar de Ted Talk van Emilie Wapnick ('waarom sommige van ons geen ware roeping hebben').

check ook dE VRIJE VROUW, de Wmo adviseur en Studio Oinc en schakel vooral ff door naar de ME in de media pagina hier voor publicaties so far.

mijn eerste boek heb ik gelanceerd op mijn verjaardag in 2019 (de start van mijn derde levensfase). Check 'O, dus dát is Wmo!' bestel het, lees het, enjoy het. Het is echt een leuk boek... lees de reacties maar...

op zoek naar meer inspiratie how to keep the energy high? check mijn blogs