wat

Persoonsgegevens zijn te verdelen in: gewone gegevens en bijzondere gegevens. De gewone gegevens worden al gevraagd als je een nieuw bankstel koopt via internet. Bijzondere gegevens gaan een laagje dieper. Hier heb ik mee te maken in mijn werk als Wmo adviseur en ook wel als trainer. Omdat ik soms medische gegevens nodig heb om een adives op te kunnen stellen of om te kunnen bepalen wat het juiste product is voor jou als klant.

Ik zet ze even op een rijtje:
gewone gegevens
naam, adres, woonplaats
telefoonnummer
emailadres
geboortedatum
leeftijd
bankgegevens
bijzondere gegevens   
financiële gegevens
medische gegevens
burger service nummer
godsdienst / religie
etnische afkomst
politieke voorkeur
seksuele voorkeur

welke & waarom

De gewone gegevens worden eigenlijk altijd gevraagd.
Die wil ik ook van je hebben.
Waarom?
Jouw naam omdat ik je dan kan aanspreken.
Jouw telefoonnumer zodat ik contact met je kan opnemen als ik plotseling ziek ben of me iets bedenk dat belangrijk is om bv voor onze afspraak met je te bespreken.
Jouw emailadres zodat we gegevens kunnen uitwisselen zoals dat vroeger met de postbode meeging (een verslag, een rekening, informatie te voorbereiding, enz)
Jouw geboortedatum... tja... omdat ik dan weet hoeveel jaren je al levenservaring hebt opgedaan en ik dit kan afzetten tegen jouw vraag.
Jouw bankgegevens omdat we ook fianciële transacties moeten kunnen uitvoeren als we met elkaar aan de slag gaan. Omdat mijn werk geld kost.
De bijzondere gegevens heb ik niet per definitie nodig.
Als jij een schilderij of training bij me koopt heb ik aan de gewone gegevens genoeg.
Als ik echter een advies moet opstellen over een aanvraag die je doet voor de Wmo vanwege klachten en beperkingen, is het voor mij wel degelijk belangrijk om inzicht in jouw medische staat te hebben.
Als je een Persoons gebonden budget (Pgb) aanvraagt moet ik weten of je dat kunt handelen en heb ik financiële gegevens nodig.
Jouw burgerservice nummer is in dit geval om te kunnen checken dat jij het bent en om jou te koppelen aan bestaande dossiers.
Met de onderste vier doe ik persoonlijk niet veel. Omdat het voor mijn werk met jou niet uitmaakt. Het zal dus niet snel voorkomen dat ik vraag naar jouw geloofsovertuiging, etnische afkomst, politieke en/of seksuele voorkeur.