Keep the energy high!


Direct toen ik het eerste aardse licht zag ademde ik het leven met volle teugen in.
En dat ben ik blijven doen…

Als kind al vond ik van alles leuk. Ik kon me helemaal verliezen in potloden en papier, maar was verder ook altijd op onderzoek uit. Ik vroeg iedereen de oren van het hoofd. Op school niet altijd tot genoegen, maar hee, ik was gewoon onwijs nieuwsgierig. Naast leergierig was ik ook een bijzonder sociaal dier. En dat ben ik nog. Superblij met de digitale communicatiekanalen. Normaal al, maar nu in tijd van lockdowns helemaal.

Toen ik studeerde zat ik al vrij snel in de HBO-raad én in de barcommissie en vanaf dat ik werk doe ik dingen naast elkaar. Behalve werk is dat ook altijd wel een vrijwilligers ding (pro bono noemen we dat tegenwoording). Meestal iets met mensenrechten of emancipatie. In mijn beleidsbaan pakte ik, naast mijn eigen taken, ook megagrote projecten op binnen de organisatie, deed altijd (ook nog) wel een crash course of studie, had daarnaast mijn Studio Oinc voor art products & projects lopen en coachte mensen in loopbaan-, levens & liefdesvragen, waarvoor ik zelfs een eigen methodiek ontwikkelde om 1,2,3 te leren dealen met jezelf.

En ook nu, als de Wmo adviseur, werk ik deels in dienst en deels als zp-er en doe daarnaast nog van alles en nog wat.

(te) Veel tegelijk? Voor mij niet. Het is een kwestie van strak plannen en shift tasken ‘within the project’. Veel structuur, goed time-management, altijd aan een opgeruimd werkblad beginnen, doelen stellen en work hard / chill harder, want ja, ook wie met bezieling werkt moet soms gewoon even lanterfanten en spelen en lachen.

Soms, héél soms, dacht ik dat ik leed aan iets hyperactiefs. Omdat ik altijd vol plannen zit, iedere ochtend wakker word in opperste enthousiasme, zo multitalented en multigeïnteresseerd ben, omdat ik me nooit verveel en toch snel verveel.

Voor sommige mensen ben ik niet bij te benen en een labeltje is snel geplakt. Hyperactief, hypersensitief, hyperbegaafd, hyperenthousiast. You name it. Inmiddels is daar het ‘multipotentialite’ label bijgekomen en ja, dat klinkt wel als een positieve benadering van waarom mensen zoals ik niet ‘gewoon maar 1 ding doen’.

Vóór alles, boven alles en over alles heen ben ik gewoon wie ik ben: iemand die barst van de energie en in blakende gezondheid, met een grote dosis levenslust, creativiteit én fantasie en een niet aflatend enthousiasme voor van alles en nog wat.

Hoe ik het volhoud om zo ‘to the max’ te leven, vraagt men wel eens.
"Met groentesmoothies en zenmeditatie, op tijd naar bed en met het krieken van de dag weer op en vooral bezig zijn met waar ik blij van word, ieder jaar een week in stilteretraite en zo vaak mogelijk chillen", zeg ik dan.

Maar hee, soms been ik mezelf ook ff niet bij. Dan merk ik dat ik ff klaar ben met de drukte, teveel heb opgeslorpt en ingeademd, dan gaan dingen voelen als ‘moeten’, kan ik niks meer hebben en heb ik geen zin meer in wat ik had bedacht.

En dan?
Dan neem ik een timeout en ga mezelf resetten.
Dan ga ik (met of zonder goed boek) naar de sauna of in bad, plan een weekend in stilte ergens in de bossen of trek met terug in mijn studiootje om te schilderen. Dan doe ik de tuin of geef ik de trap een nieuwe lik verf, ga iets schoonmaken of opruimen, declutteren en ontspullen. Wat ik ook doe, ik doe waar ik energie van krijg. Ik stop even met wat me energie kost, ga uitrusten door veel te slapen en bijtanken door achterstallig onderhoud te plegen. Totdat ik weer ok ben. Ik heb namelijk door schade en schande geleerd dat de wereld ook wel doordraait als ik er even niet ben, maar ikzelf doordraai als ik er altijd voor de wereld wil zijn.

Zo keep ik the energy high!
Omdat I got work to do.
Long term.
Net als jij...

XXL♥
SandraHerken je iets in mijn verhaal?
Check de Ted Talk van Emilie Wapnick
('waarom sommige van ons geen ware roeping hebben') en je snapt waarom ik mezelf wel 'multipotentialista' noem 😉

Keep on moving...Interesse in meer inspiratie en tips to keep your own energy high? Meld je aan voor de Kleine Kolibrief (inspiratie, no spam)